Τα σχόλιά σας – Κώστας Ασημακόπουλος, 20/11/2017

Κώστας Ασημακόπουλος
2017-11-20
Ένας θησαυρός εν μέσω κρίσης…
Το στεφάνι για εννέα Μούσες είναι το τέταρτο βιβλίο της Αγγελικής Κακανιάρη.
Η συγγραφέας είναι φανερό πως διανύει μία περίοδο συγγραφικής ωριμότητας.
Περίοδο δημιουργίας και πνευματικής διαύγειας.
Αξιοποιεί την έμπνευση και την παραδίδει με σοφία σε μία γενναιόδωρη δημιουργία που εγκλωβίζει την σκέψη και δίνει απαντήσεις σε σύνθετες υπαρξιακές αναζητήσεις.
Σπέρνει ακόμα έναν σπόρο καλοτυχίας και μας δίνει απλόχερα μία ευκαιρία πνευματικής ανάτασης.
Για τέταρτη φορά μας εκπλήσσει.
Για τέταρτη φορά κάνει κατάθεση ψυχής με ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση σε έναν τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό παραγωγό.
Προσωπικά είμαι βέβαιος πως αργά ή γρήγορα θα συμβεί…
Είναι τόσο προσιτό και συνάμα τόσο πρωτότυπο έργο που θα μπορούσε να ήταν και μία πραγματική ιστορία σμιλεμένη από τους ρόλους της καθημερινής μας ζωής.
Θα το χαρακτήριζα ένα αστυνομικό θρίλερ με ευαίσθητους πρωταγωνιστές, ρομαντική πλοκή και απρόοπτο φινάλε που μας παραπέμπει στα δρώμενα του πραγματικού Όριεντ εξπρές που ενέπνευσε την Αγκάθα Κρίστι και έγινε θρύλος.
Σε ένα σύγχρονο Όριεντ εξπρές βρισκόμαστε σήμερα χάρις την Αγγελική που και η ίδια θα μπορούσε να ήταν μία από τις… 9 Μούσες.
Οι ήρωες ξεδιπλώνονται, συγκρούονται και συνεργάζονται αλλά ποτέ δεν αποκαλύπτονται οδηγώντας τον αναγνώστη σε αχαρτογράφητα μονοπάτια μυστηρίου.
Το παρόν και το μέλλον των ηρώων σημαδεύεται από μικρές λεπτομέρειες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη και του δίνουν την αίσθηση ότι τα γεγονότα εκτυλίσσονται μπροστά του.
Αλλά και οι μεγάλες ανθρώπινες αδυναμίες, η αγάπη, ο έρωτας, το μίσος, οι φιλοδοξίες και τα πάθη ερμηνεύονται ανάγλυφα και γενναιόδωρα μέσα από το προφίλ των πρωταγωνιστών.
Η συγγραφέας αφήνει πολλά στην κρίση του αναγνώστη και κυρίως στην φαντασία του, ειδικά όταν περιγράφει με το δικό της μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο και όταν η κορύφωση της δράσης φτάνει στη στιγμή της αποκάλυψης των μεγάλων μυστικών.
Αυτό συμβαίνει στις τελευταίες αράδες του λογοτεχνικού θησαυρού αλλά το ταξίδι έχει δικαιώσει ήδη την επιλογή του αναγνώστη αλλά και τις αναζητήσεις του.
Μετά και την τελευταία πρόταση ο αναγνώστης μπορεί να υποθέσει για το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.
Αλλα ακόμα και τότε του μένει ένας γλυκός προβληματισμός, ένας γλυκός πειρασμός να απονείμει δικαιοσύνη και να γίνει συμμέτοχος σε έναν από τους αόρατους ρόλους του έργου των 430 σελίδων.
Η λύτρωση εναρμονίζεται με μία γλυκιά μελαγχολία και η ικανοποίηση της κορύφωσης δίνει τη σκυτάλη στην σιγουριά μίας απολαυστικής περιπέτειας.
Το έργο αυτό της Αγγελικής Κακανιάρη μας παρουσιάζει νέα δείγματα γραφής με συνέχεια και ωριμότητα στην πλοκή και στη σύνθεση.
Παρακολουθώντας τη διαδρομή της μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η συγγραφέας έχει αστείρευτες δυνατότητες και μεγαλείο ψυχής.
Έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αμεσότητα, ταχύτητα αλλά και ιδιαίτερη τεχνική στην ανάπτυξη της πλοκής, στο δέσιμο των ηρώων και στην εναλλαγή των ρόλων τους.
Η ανάγνωση του βιβλίου «Στεφάνι για Εννέα Μούσες» είναι ένα άνοιγμα καρδιάς, ένα εσωτερικό χαμόγελο, μία πρόκληση αισθήσεων και σίγουρα μία έμπνευση μέσα από φευγαλέες αλλά δημιουργικές σκέψεις της χαρισματικής συγγραφέως που έχει την ικανότητα να δημιουργεί νέα πρότυπα και ανέκδοτους ρόλους μέσα στην καθημερινότητα.
Επιβεβαιώνει και συνθέτει με χαρακτηριστικό τρόπο.
Αποτυπώνει χωρίς αλλοιώσεις τα πλούσια συναισθήματα της αλλά και τη αχαλίνωτη φαντασία της με ιδιαίτερο δυναμισμό και αιφνιδιαστικές εναλλαγές που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση.
Είναι το ταξίδι σε δύο διαφορετικές χώρες, σε δύο διαφορετικού κόσμους, γεμάτους αντιθέσεις.
Μέσα σε χαρακτήρες που κρατούν κρυμμένα μυστικά, είναι δέσμιοι της βαριάς κληρονομιάς τους και αναζητούν την λύτρωση.
Είναι η περιπλάνηση σε δύο ιδιαίτερους όσο και διαφορετικούς καλλιτεχνικούς κόσμους, του χορού και της φωτογραφίας που πολλές φορές ταυτίζονται όπως στο χώρο της μόδας, στην υπαρξιακή επιβεβαίωση αλλά και στο θάνατο.
Στον κόσμο της σχολής Ήριννα Μάγιερς στο συννεφιασμένο Επσομ της Αγγλίας, πίσω από τις αιθέριες και χαρισματικές υπάρξεις, τα εφηβικά χαμόγελα και την ανεμελιά της νιότης είναι καλά κρυμμένα τα μυστικά τριών γενεών.
Οι αιθέριες και χαρισματικές υπάρξεις μοιραία γίνονται πρωταγωνίστριες μίας απίθανης ανθρώπινης ιστορίας που στιγμάτησε για πάντα τις ζωές της Μαρία Βαλένθια και της Ιζαμπέλα Γκόμεζ.
Η Ήριννα, ο Μάριος Δαλμάς, ο Τζιοβάνι, ο Γκάμπριελ, ο Βασέλ, ο Ίαν, η Εμιλυ, η Μπέτι Εβανς, ο αινιγματικός Τζόνι και ο κύριος Ράμσεϊ χάνονται σε έναν λαβύρινθο πάθους και μίσους και μαγνητίζουν τον αναγνώστη σε απάτητα μονοπάτια μυστηρίου.
Εγωκεντρικές αλλά δυναμικές παρουσίες που έχουν απόκοσμο προορισμό, θεϊκούς στόχους και ουτοπικές φιλοδοξίες. Ορισμένες φτάνουν ως το τέλος, άλλες αποτυγχάνουν και άλλες εξαργυρώνουν με το υπέρτατο τίμημα, την ίδια τους την ζωή.
Αινιγματικά κίνητρα και προφητικά φωτογραφικά καρέ προστατεύουν και έλκουν τις μούσες, τις παραδίδουν στον Δημιουργό τους και προκαλούν όσους επιχειρήσουν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα.
Ανεκπλήρωτοι στόχοι, ζητούν την δικαίωση και την επιβεβαίωση από το ασπρόμαυρο χρώμα της σκιάς και την έγχρωμη χάρη της κίνησης.
Κι όμως τόσο οι πανέμορφες μούσες, η Θάλεια, η Ουρανία, η Ερατώ όσο και ο μυστηριώδης φωτογράφος δένονται αρμονικά αλλά και μοιραία στα μονοπάτια του άγνωστου, της ηδονής και του θανάτου.
Οι ήρωες, τα θύματα αλλά και οι μυστηριώδεις θύτες ακολουθούν τη μοίρα τους που πηγάζει από το παρελθόν τους και προδίδει το μέλλον τους.
Εύχομαι να απολαύσετε το εξαιρετικό αυτό βιβλίο όσο εγώ, όταν το διάβαζα.
Κι όπως είπε κάποτε και ένας λαϊκός συγγραφέας «αυτό που δίνουμε στον εαυτό μας είναι ο πραγματικός μας πλούτος».
Με αυτή τη λογική λοιπόν θα δώσετε στον εαυτό σας το καλύτερο δώρο… Έναν πραγματικό θησαυρό που σίγουρα θα σας κάνει πλούσιους εν μέσω κρίσης…
Καλή ανάγνωση σε όλους.